Amsterdam Klaprozenweg
Een stoer, duurzaam en vooral betaalbaar huis. Dat is wat de gelukkige eigenaars van deze zelfbouwkavel wilden. Een thuis waarin zij wonen en werken flexibel kunnen combineren en dat zich moeiteloos aanpast aan hun veranderende behoeften. Een plek die rust biedt in hun hectische gezinsleven.
Hard en aaibaar
De kavel ligt aan de drukke Klaprozenweg in Amsterdam-Noord, op het terrein van een voormalige betonfabriek. Geïnspireerd door het industriële karakter van de omgeving en als tegenwicht voor de drukke doorgaande weg is de voorgevel gematerialiseerd in CorTen stalen damwandprofielen, een materiaal dat hard maar tegelijkertijd aaibaar is. Het gemeentelijke kavelpaspoort dicteert een strenge rooilijn. Om toch een gevarieerd en gelaagd beeld te creëren is de voorgevel zorgvuldig gedetailleerd. De diepte van de op maat gemaakte damwandprofielen is gemaximaliseerd, de ramen zijn naar binnen geplaatst en worden geaccentueerd door diepe CorTen stalen kaders. Hierdoor ontstaat een mooie schaduwwerking en krijgt de gevel diepte.
Zacht en rustig
Aan de achterzijde is een zachtere benadering gekozen en wordt een intieme binnenwereld gecreëerd. De achtergevel is een compositie van vlakken en volumes, en omhult een knusse patiotuin. Hij is abstract uitgevoerd in wit stucwerk. Grote glazen puien bieden uitzicht op de patio en laten daglicht overvloedig binnenstromen. Een uitbouw verbindt het woonhuis met de later te bouwen studio in de tuin.
Hout en stucwerk
In het interieur zijn licht, ruimtelijkheid en rust de sleutelwoorden. Het beperkte materialenpalet van hout, stucwerk, beton en staal creëert balans. De massief houten binnenwanden en entresolvloer zijn in het zicht gelaten. Ze definiëren de ruimte en hun warme tinten bepalen de sfeer in de woning. Grote vides aan de gevels laten licht en ruimte vrijelijk doorlopen. De slaapkamers en badkamer bevinden zich op de meer beschutte 2e verdieping.
Beperkte CO2-footprint
Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid. Waar mogelijk is gekozen voor biobased, herbruikbare materialen met een lage CO2-uitstoot. De gevels zijn houtskeletbouwwanden met cellulose isolatie. De vloeren, woningscheidende- en binnenwanden zijn cross laminated timber (CLT). Het huis is damp-open gebouwd. Door deze materiaalkeuzes is de CO2-footprint van het gebouw beperkt en het binnenklimaat prettig en gezond. Naast de toepassing van biobased materialen resulteren lowtech oplossingen in een duurzaam huis. Een groen dak op de uitbouw in de tuin zal regenwater bufferen, CO2 absorberen en de biodiversiteit verhogen. Het overstek boven de grote pui in de zuidgevel en bomen in de tuin houden de warmte in de zomer buiten. In de winter, als de zon laag staat en de boom zijn bladeren kwijt is, stroomt het licht door de hoge ramen ver de woning binnen.
Flexibel
De plattegronden zijn ontworpen om plaats te bieden aan de veranderende behoeftes van het gezin. Op de begane grond en 1e verdieping bevinden zich momenteel de woonkamer en woonkeuken. Grote glazen puien zullen de ruimte opsplitsen in een tweelaagse werkruimte aan de Klaprozenweg enerzijds en een op de rustige zuidzijde georiënteerde woonruimte anderzijds. De kavel biedt plaats aan drie woningen, waarvan er momenteel één gebouwd is. Onlangs is in de tuin een studioappartement gerealiseerd. Het hoofdgebouw is voorbereid om in de toekomst opgetopt te worden met een tweelaags penthouse met eigen opgang.
Oplevering | 2019 |
Bouwkunding aannemer | ZTC, Jelgava Letland |
Fotograaf | Isabel Nabuurs |